A testmozgás pozitív hatásai

Testmozgás strandon röplabdával

Sporthálóink lefedik az összes létező sportágat, a futballtól kezdve, a vízilabdán át egészen a strandröplabda hálókig. Termékkínálatunkban többek között azért is kapnak hatalmas fókuszt a sporthálók, mert határozott meggyőződésünk, hogy a testmozgásnak a mindennapjaink szerves részévé kell válnia, nem csak szórakozás, hanem egészségmegőrzés céljából is. Eszközeinkkel ezt a testre és lélekre egyaránt jótékony tevékenységet szeretnénk támogatni az élsportolók mellett olyan emberek számára, akik az egészséges életmódra törekszenek mindennapjaikban.

A rendszeres mozgásnak számos előnyös hatása van, ezért sportoljunk minél többet! Készítettünk egy inspiráló listát olyan érvekkel, amikért érdemes életmódot váltani!

Lássuk tehát a rendszeres fizikai aktivitás előnyös hatásait a szervezetre a teljesség igénye nélkül:

1. Agy
Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, miközben javítja a hangulatot, ezenkívül elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos, mivel elősegíti a hangulatjavító szerotonin, valamint a fájdalomcsillapító és általános jó érzést okozó endorfinok felszabadulását az agyban.

2. Bőr
Fokozza a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez. Az izzadás lehetővé teszi, hogy a szervezet a megszabaduljon a felesleges anyagok egy részétől.

3. Tüdő
A rendszeresen végzett testmozgás hatására nő a tüdőkapacitása, így javul a légzés.

4. Szív
A fizikai aktivitásnak köszönetően a szív izomzata megerősödik, így nő a teljesítőképessége. Az aktív életet élőknél ráadásul kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

5. Emlők
Tanulmányok igazolták, hogy a rendszeresen végzett testedzés hatására csökken az emlőrák kialakulásának valószínűsége a nőknél.

6. Immunrendszer
Az ésszerű mennyiségi keretek között végzett testmozgás erősíti az immunrendszert, míg a túledzés, inkább ellenkező hatást váltanak ki.

7. Vérnyomás
A mozgás bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét, illetve akiknél pedig már kialakult, ott jelentős javulás érhető el.

8. Vérzsír értékek
Az artériák falán nem keletkeznek zsírt és egyéb anyagokat tartalmazó lerakódások, így csökken a vérrögök kialakulásának kockázata a szív-koszorúerekben, amely szívinfarktust illetve stroke-ot okozhat.

9. Diabétesz
Rendszeresen végzett testmozgással megelőzhető, illetve kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség. Ha mozgunk, az inzulin ugyanis jobban ki tudja fejteni a hatását, így a vércukorszint ellenőrzés alatt tartható.

10. Vastagbél
Mivel aktivitás hatására felgyorsul a táplálék áthaladása a bélcsatornán csökken a székrekedés kockázata.

11. Nemi szervek
A rendszeres, közepes intenzitású aerob edzés bizonyítottan jó hatással van mindkét nemben a libidóra és a szexuális teljesítményre.

12. Csontok
A gravitáció ellen ható mozgások és gyakorlatok, mint a futás, lépcsőzés, súlyzózás, segítenek a csonttömeg megtartásában, így megelőzhető/mérsékelhető a csontritkulás.

13. Izomzat
A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok védettebbek lesznek a sérülésektől. A fejlettebb izomzat ugyanakkor stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koordinációt.

14. Ízületek
A mozgás keni, beolajozza az ízületeket, ezáltal csökken az ízületi fájdalom és merevség. Ezen kívül az ízületi gyulladás esetén növeli a hajlékonyságot és az izomerőt.

15. Testtömeg
Az elhízás megelőzésében és kezelésében is kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak. Segítségével elégethetők a felesleges kalóriák, így azok nem rakódnak le a szervezetben, illetve a testsúlycsökkentéshez szükséges kalóriadeficit előállításában a diéta mellett a másik fontos tényező.

A Védőhálók.hu csapata teljes mellszélességgel támogatja a sportos életvitelt és sporthálóinkkal biztosítjuk a megfelelő eszközöket ahhoz, hogy bárki bátran beépíthesse a fizikai aktivitásokat a mindennapjaiba.

Forrás:  Egészségkalauz