Védőhálók a vízszennyezés ellen

A vízszennyezés egyre nagyobb probléma világszerte, amely nem csak a környezetet, de a mi egészségünket is veszélyezteti. Évente súlyos dollármiliárdokat költenek a kormányok arra, hogy megtisztítsák a vizeket a hulladékoktól. 

Sajnos azonban az erőfeszítéseik kevésnek bizonyulnak, mivel kezelhetetlen mennyiségű szeméttel kell megbirkózni.De milyen kezdeményezésekkel küzdenek ez ellen Magyarországon? És hogyan segíthetnek a szennyezés elleni harcban a védőhálók?

Magyarország a környezetszennyezés ellen

Számos fejlesztés és mozgalom harcol a környezetszennyezés ellen hazánkban is. Ilyen például az évek óta nagy sikerrel megredezésre kerülő PET Kupa, mely igyekszik szórakoztató, inspiráló, csapatépítő tevékenységgé, életre szóló kalanddá tenni a szemétszedést.

A Kupa három részből áll, leghosszabb része, a hulladékgyűjtés, egész évben zajló tevékenység. Céljuk a Tisza, illetve az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása.

PET kupa hajó

A kupa ötletgazdáihoz az évek során szakemberek, önkéntesek, majd helyi közösségek is csatlakoztak.

Az újrafelhasználási rész, azaz a kupa második fázisa, néhány hét alatt zajlik le. A PET Kupa abban különbözik más hulladékgyűjtési akcióktól, hogy az összegyűjtött hulladék látványos átalakuláson megy át, méghozzá a hulladékból hajók épülnek, melyek akkor nyerik el a PET hajó címet, ha megfelelnek a rájuk vonatkozó kiírásoknak. A PET Kupa záró részében ezek a hajók szállnak versenybe egymással.

Idén nyáron már a VIII. Tisza tavi PET Kupa kerül megrendezésére.

Egyszerű, de nagyszerű megoldás

Amellett, hogy figyelemmel kísérjük és igyekszünk népszerűsíteni a környezetvédő kezdeményezéseket (ahogy azt tettük ezúttal is a PET Kupával), keressük azokat a lehetőségeket, amelybe termékeinkkel magunk is aktívan becsatlakozhatunk.

Így lettünk figyelmesek egy Ausztráliában kifejlesztett ötletre. Ott ugyanis egy kis településen, Kwinanában egy elképesztően egyszerű, és kézenfekvő megoldást választottak vizeik tisztán tartására. Úgy akadályozzák meg a vízszennyezést, a szemét tengerbe ömlését, hogy a csatorna kivezetőkre sűrű szövésű védőhálókat szereltek fel, vagyis fizikailag akadályozzák meg a szemét vízbe jutását. Ezeket a hálókat időnként kiürítik, és visszahelyezik őket, hogy tovább dolgozhassanak a vízszennyezés ellen.

A projekt keretein belül a kihelyezett hálók naponta 370 kilogramm hulladékot gyűjtenek össze, melyet kiemelés után válogatnak, komposztálnak, újrahasznosítanak, vagy amit nem lehet, azt a megfelelő eljárással megsemmisítenek.

vízszennyezés elleni háló

A megoldás egyszerű és nem drága, így reméljük hamar elterjed a módszer a világ minden táján. Hálóink alkalmasak hasonló funkció betöltésére, így bárki, aki szívesen követné Kwinana példáját, keressen minket bátran, mert örömmel tennénk eleget egy hasonló együttműködésnek.

Forrás:

https://petkupa.hu/hu_HU/


Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük