A Teqball

Tequball

Székesfehérváron a Védőhálók.hu csapata biztosította a sporthálókat a Teqball pályán, így került kapcsolatba ezzel a különös sporttal.

Mi az a Teqball?

2013 óta van divatban a magyar fejlesztésű teqball, amelynek népszerűsége azóta is töretlen. A Teqball kifejlesztői a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György 20 évvel ezelőtt kezdték fejlesztgetni a játékot, melynek alapötlete az újpesti panelházak közötti pinpongasztalon játszva született. Az asztalt (teqboard) hosszú évek matematikai és fizikai számításai után 2014-ben véglegesítették.

A Teqball egy olyan futballalapú sport, amelyet két, három vagy négy játékos játszhat, páros játékként és leginkább az asztaliteniszhez hasonlítható. Egy ívelt asztalon zajlik a játék, egy labdával, amit a test bármely része érinthet, kivéve a kezet. A játékot nemzetközi szinten képviseli a Fédération Internationale de Teqball (FITEQ). Számos világszínvonalú labdarúgót vonz a játék, így már az olimpiai sportágak közé való befogadásra törekszik. Az ázsiaiak is felfedezték maguknak, ezért ott lehet a 2022-es Ázsiai Játékokon.

A Teqball mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiváló szórakozás, emellett fejleszti a technikai tudást, a koncentrációs készséget és az állóképességet is. Nem csoda, hogy számos világsztár és sportlegenda is Teqballal edz, mint például Ronaldinho, William Gallas, Christian Karembeu vagy a korábbi Barca- és Atlético-játékos és Simao Sabrosa is.

Az alapítók elmondása szerint az egészben az a legjobb, hogy nincs szükség promózásra, mert a Teqball eladja magát. Amikor Neymarék videókat osztanak meg a közösségi oldalaikon arról, hogy egy edzésen játsszák, akkor ennek köszönhetően több tízmillió emberhez eljut a sport.

Miben rejlik a Teqball sikere?

A játékosok között nincsen fizikai kontaktus és az asztalt sem lehet megérinteni közben. Ez a körülmény nem csak a szabálytalanságok számát csökkenti, hanem a sérülésveszélyt is, mivel mentes az ütközésekből, durva belépőkből, ezért mondhatjuk, hogy a labdarúgás legtisztább fajtája.

A Teqball nem csak különálló sportként, hanem a klasszikus értelemben vett footballra való edzésként is értelmezhető. Magabiztossá teszi a játékost, precízebbé teszi a levegő-levegő játékot és fejleszti a döntéshozatali képességet, továbbá azt, hogy az úgynevezett “első érintés” tökéletesebbé váljon, ami a mai gyors játékstílushoz elengedhetetlen a futballban.

 A Védőhálók.hu és a Teqball kapcsolata

Magyarországon már több mint 300 helyen lehet kipróbálni a Teqballt. Többek között Székesfehérváron is, ahol a Védőhálók.hu csapata biztosította a sporthálókat. “Óriási ez a sport, nagyon megfogott, alig akartam abbahagyni.” – meséli az első találkozás élményét a Videoton FC korábbi csatára, Sitku Illés, aki gyakran megfordul az említett pályán. Büszkén járultunk hozzá munkánkkal ennek a sportág népszerűsítéséhez és a játékhoz szükséges körülmények megteremtéséhez.

Forrás: Teqball.com, Origo, Feol