A Teqball

Tequball

Székesfehérváron a védőhalok.hu csapata biztosította a sporthálókat a Teqball pályán, így került kapcsolatba ezzel a különös sporttal.

Mi az a Teqball?

2013 óta van divatban a magyar fejlesztésű teqball, amelynek népszerűsége azóta is töretlen. A Teqball kifejlesztői a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György 20 évvel ezelőtt kezdték fejlesztgetni a játékot, melynek alapötlete az újpesti panelházak közötti pinpongasztalon játszva született. Az asztalt (teqboard) hosszú évek matematikai és fizikai számításai után 2014-ben véglegesítették.

A Teqball egy olyan futballalapú sport, amelyet két, három vagy négy játékos játszhat, páros játékként és leginkább az asztaliteniszhez hasonlítható. Egy ívelt asztalon zajlik a játék, egy labdával, amit a test bármely része érinthet, kivéve a kezet. A játékot nemzetközi szinten képviseli a Fédération Internationale de Teqball (FITEQ). Számos világszínvonalú labdarúgót vonz a játék így a sportág már az olimpiai játékok közé való befogadásra törekszik. Az ázsiaiak már felfedezték maguknak, ezért a sportág ott lehet a 2022-es Ázsiai Játékokon.

Ez a Teqball mind a profi focisták, mind az amatőr sportbarátok számára kiváló szórakozás, emellett fejleszti a technikai tudást, a koncentrációs készséget és az állóképességet is. Nem csoda, hogy számos világsztár és sportlegenda is Teqballal edz, mint például Ronaldinho, William Gallas, Christian Karembeu vagy a korábbi Barca- és Atlético-játékos és Simao Sabrosa is.

Az alapítók elmondása szerint az egészben az a legjobb, hogy nincs szükség promózásra, mert a teqball eladja magát. Amikor Neymarék videókat osztanak meg a közösségi oldalaikon arról, hogy edzésen ezt játsszák, akkor ennek köszönhetően több tízmillió emberhez eljut a sport.

Miben rejlik a Teqball sikere?

 A játékosok között nincsen fizikai kontaktus és az asztalt sem lehet megérinteni játék közben. Ez a körülmény nem csak a szabálytalanságok számát csökkenti, hanem a sérülésveszélyt is, mivel mentes az ütközésekből, durva belépőkből, ezért mondhatjuk, hogy a labdarúgás legtisztább fajtája.

A Teqball nem csak különálló sportként, hanem a klasszikus értelemben vett footballra való edzésként is értelmezhető. Ez a sport magabiztossá teszi a játékost, tökéletesíti a levegő-levegő játékot és fejleszti a döntéshozatali képességet is, továbbá azt is, hogy az úgynevezett “első érintés” tökéletesebbé váljon, ami a mai gyors játékstílushoz elengedhetetlen a futballban.

A Teqball szabályai

 Játszható a nagypályás futballban használt focilabdával, a hivatalos és ajánlott méret az 5-ös. A játékosok természetesen maguk is alkothatnak szabályokat, de a hivatalos szabályok is nagyon egyszerűek:

  • a labdát maximum 3 érintéssel kell visszajuttatni az ellenfél térfelére
  • az ellenfelet és az eszközt/asztalt nem lehet megérinteni
  • egymás után ugyanazzal a testrésszel nem lehet megérinteni a labdát
  • egy labdameneten belül maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel visszajuttatni a labdát az ellenfél oldalára közvetlenül egymás után

 A vedohalok.hu és a Teqball kapcsolata

Magyarországon már több mint 300 helyen lehet kipróbálni ezt a sportot. Többek között Székesfehérváron is, ahol a védohalok.hu csapata biztosította a sporthálókat. “Óriási ez a sport, nagyon megfogott, alig akartam abbahagyni.” – meséli az első találkozás élményét a Videoton FC korábbi csatára, Sitku Illés, aki gyakran megfordul az említett pályán. Büszkén járultunk hozzá munkánkkal ennek a sportág  népszerűsítéséhez és a játékhoz szükséges körülmények megteremtéséhez.

Forrás:

https://teqball.com/hu

http://www.origo.hu/sport/egyeni/20180926-hol-tart-most-a-magyar-fejlesztesu-teqball.html

https://www.feol.hu/sport/foci-az-asztalon-magyar-talalmany-az-uj-orulet-1693809/


Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük